La Casa on les il·lusions són gegants

La Casa on les il·lusions són gegants

domingo, 22 de junio de 2014

En Miquelet es Salero ja és aquí

Primavera any 2000
Moltes vegades es fan esforços titànics per aconseguir que alguna cossa agradi, es torni costum o s’integri dins la festa i cap dels esforços dona el resultat esperat. En altres ocasions hi ha coses que comencen com una broma i sense esperar-ho gens ni mica es converteixen en imprescindibles dins la festa. El cas d’el nano en Miquelet es Salero en és una d’elles.

Una de les polítiques a seguir dins la agrupació gegantera sempre ha estat el de aportar coses noves, nous elements, enriquir les nostres Festes de la Mare de Déu de Gràcia amb  noves aportacions . Seguint aquesta filosofia començat el segon mil·lenni els mateixos geganters ja havien creat un grup de correfocs, amb el que encendre la nit del pregó, i s’havia treballat en el projecte de recuperació d’un antic instrument musical desaparegut a la nostre illa en aquell moment ja feia dos segles, la gralla.
Seria celebrant el cinquè aniversari de la recuperació a Menorca de l’oboè tradicional, la gralla, que arribaria el nano en Miquelet es Salero, representant a un fillet d’uns 10 ó 11 anys amb la gralla a les mans i a punt per a fer-la sonar.
Durant la tardor del 1999 els geganters Miquel Villalonga i Xiscu Mora, els responsables del taller dels geganters, anotaven en un paper: empezado 20-10-99 i l’aferraven amb cola a la paret de la habitació que faria de taller; en Miquelet es salero prest començaria a agafar forma.
En Miquelet és construït íntegrament amb cartró pedra. La tècnica que es va utilitzar, la que coneixien els constructors en aquell moment, era la de omplir una enorme bossa de fems amb papers de diari, amb voltes de precinto i afeixits intentar que aquella bossa vagi agafant la forma que els constructors tenien en ment (no es va fer cap dibuix previ, aquest estava fet en el cap dels geganters), i amb capes externes sobre la enorme bossa aplicades amb paper de diari primer i en les últimes de cartró pedra es va anar modelant la figura.
Els braços i mans es van fer per separat i aferrats sobre la figura. La gralla va sortir d’un motlle d’escaiola fet a partir d’una gralla de veritat i donat com a resultat final una gralla de cartró idèntica a les que es sonen per les festes.
Amb la figura acabada i a punt de pintar qui se va encarregar d’això va ser el geganter Kiko Camps i... a principis d’abril de l’any 2000, un cop acabat, ja sols faltava que algú es poses baix en Miquelet per a comprovar l’efecte. El resultat va ser l’esperat, la satisfacció gran i ja sols quedava la presentació a la premsa i el bateig que va tenir lloc en una gran festa al parc d’es Freginal de Maó sota l’slogan “enguany serà sonada”.






En Miquelet ja ha superat els seus primers deu anys de vida i al dia d’avui és una de les figures més esperades, sobre tot pels més petits, durant els passacarrers. No són pocs els petits que el criden pel seu nom, es volen fotografiar amb ell i fins i tot la miquelet-mania ens ha portat a escenes tan tendres com a fillets que se li atraquen per a simplement donar-li un petó.
La arribada d’en Miquelet es Salero va ser encertada i pels membres del grup de manteniment i ara també de “creació” de figura gegantines una prova de foc, el passar de ser reparadors a ser constructors.

No hay comentarios:

Publicar un comentario