La Casa on les il·lusions són gegants

La Casa on les il·lusions són gegants

domingo, 22 de junio de 2014

Arriba el Gegant Rei Baltasar

Hivern-primavera any 2012
Es sol dir que la experiència és la mare de la ciència. Als pocs anys de començat el segle XXI el taller de la Colla de Geganters de Maó ja comptava amb molts de treballs a sobre, alguns d'ells de suficient dificultat i responsabilitat, amb resultats qualificats, per la gent que és qui finalment opina, com a sorprenents, motiu pel que no feia por iniciar cap nou projecte, com podia ser en aquest cas la construcció començant des de cero de noves figures gegantines.
És així que a principis de l’any 2012 els tallers de la Colla de Geganters de Maó iniciarien la construcció d’un nou gegant, el Rei Baltasar, per a participar en la cavalcada de Reis de Maó.
Per entendre el per que de la construcció d’aquest nou gegant ens hem de remuntar a la tardor de l’any 2009, quan la Colla de Geganters de Maó projecta participar en la cavalcada de Reis amb tres gegants disfressats precisament dels tres mags d’Orient (a l’any 2003 havien disfressat al gegant en Tomeu de Pare Noel). Per a la ocasió es van confeccionar els vestits per a caracteritzar a n’ En Tomeu de Maó com a Melcior, en Martí d’Es Mercadal com a Baltasar i es va convidar a participar als geganters de Llucmaçanes amb un dels seus gegants que seria el Rei Gaspar.
El muntatge va ser presentat en la nit de Reis de l’any 2010. Aquell any no hi van faltar els portadors dels gegants caracteritzats com els patges reials i fins hi tot es veurien a dos geganters vestits de les cartes que s’escriuen als reis i a un tercer fent de “bústia”.A l’any 2012 els tres mateixos gegants tornarien a encapçalar la cavalcada de reis. Donat l’èxit obtingut, just acabada aquesta es va decidir començar a treballar als tallers de la Colla de Geganters de Maó en una nova figura que fos el rei negre , donat que fins el moment ho havia fet el gegant en Martí d’es Mercadal i deslluïa el fet de que la seva pell no fos de color (la nova creació no hauria estat possible abans doncs el taller havia estat ocupat en la restauració d’en Tomeu i na Guida). Un cop amb el rei Baltasar acabat i donat el resultat prest arribaria un nou bust pel rei blanc que substituiria al d’en Tomeu de Maó i fins i tot el taller dels geganters maonesos acabaria creant al rei roig (aquest ja va ser creat durant l’any 2013), per en el cas de algun any no poder comptar amb la participació dels amics del poble veí poder igualment sortir al carrer la comparsa dels tres reis mags gegants.
Els tres nous Gegants de Maó van sortir al carrer per primer cop en la nit del passat dia cinc de gener, encapçalant la cavalcada que portava a la ciutat als tres Mags d’Orient de veritat.Els Gegants Gaspar, Melchor i Baltasar sóm obra del geganter Miquel Villalonga Coll i pintats pel també geganter Xiscu Mora Laforet. Són les mateixes persones que fa 14 anys ja van crear al popular Nano en Miquelet es Salero i que en diferents ocasions van fent el manteniment i restauracions dels gegants de Maó i també d’altres figures gegantines de l’illa.
La tècnica utilitzada en la construcció dels tres nous gegants és mateixa amb la que es creen habitualment la majoria d’aquesta mena de figures, també les conegudes falles de València. Es creen amb fang el bust amb el cap, les mans, els braços i el tronc. Un cop les parts estan modelades amb el material, que si be és l’ideal per a crear formes seria impossible pel seu pes ser el gegant, es recobreixen completament amb escaiola, per a crear-ne uns motlles. Aquests són rellenats amb cartró pedra, calcant la forma que havia tingut la escultura de fang, però amb el pes del cartró. El resultat, de sortir tot com s’espera, és la mateixa cara, les mateixes mans, tronc i extremitats que s’havien modelat a sobre el fang però fetes de cartró pedra.
No hay comentarios:

Publicar un comentario