La Casa on les il·lusions són gegants

La Casa on les il·lusions són gegants

domingo, 22 de junio de 2014

El Rei Gaspar completa la comparsa dels Reis Mags Gegants

Any 2013
El projecte dels Reis Mags Gegants, com hem comentat en algun altre article, te el seu origen en la Cavalcada de Reis de l’any 2009 de Maó, en la que en un principi la idea no era altre que la de disfressar a tres gegants menorquins de Reis Mags. El Gegant en Tomeu de Maó faria de Melchor, en Martí d’es Mercadal de Baltasar i també es convidaria al grup de Geganters de Llucmaçanes per que portessin un gegant que fos el rei Gaspar.
Poc a poc aquell projecte aniria creixent i ja deixaria de ser disfressar gegants per a crear una comparsa nova que fos la dels Reis Mags Gegants. És d’aquesta manera que just acabada la cavalcada de l’any 2012 es va començar a treballar als tallers de la Colla de Geganters de Maó en la Construcción d’un Gegant Rei Baltasar i posteriorment amb el Rei Melcior, aquests dos es sumarien al gegant de la població veïna aconseguint així tenir complerta la comparsa.
Tot i així, a l’any 2013 es va decidir al taller dels geganters maonesos la creació del tercer gegant, per en el cas de algun any no poder disposar dels amics que havien de portar el Rei Gaspar, poder tenir la cavalcada de Reis de Maó igualment els tres Gegants Reis Mags.





Es tractava de crear bust, mans, braços i tronc començant de cero; aprofitant la estructura de fusta que va ser substituïda per una de nova dels Gegants d’es Mercadal, que en època de dificultats econòmiques estalviaria haver de gastar en fustes que d’un gegants, juntament amb la vestimenta, solen ser el més car. Faria falta en tot cas apedaçar un poc aquella vella estructura, però com sempre hem dit, amb grans dossis d’ il·lusió es poden aconseguir ben prou objectius.
La tasca d’escultura, creació de motlles i omplert dels mateixos aniria a càrrec de Miquel Villalonga Coll i la pintura del també geganter Xiscu Mora Laforet. Recalcant que aquestes dues persones són les que fa ja 14 anys havien creat al nano en Miquelet es Salero i són les que també en suficients ocasions han treballat en els Gegants de Maó i també en altres figures gegantines de l’illa de Menorca.
El treball va durar mesos, doncs ningú dels que hi van treballar s’hi dedica de manera professional, si no que aprofitant estones lliures i caps de setmana. Finalment un més abans de la cavalcada el Rei Gaspar ja estava acabat i ja sols quedarien alguns pocs detalls, provar la roba a la figura i posar-li els accessoris que havia de portar a les mans.
Finalment els gegants que havien estat creats a l’any 2012, el Reis Melcior i Baltasar, juntament amb el creat durant l’any 2013, el Rei Gaspar, van poder sortir al carrer encapçalant la cavalcada de Reis del cinc de gener de l’any 2014.



Sol ser costum abans de treure uns gegants nous al carrer fer-ne la presentació en premsa i exposar-los al públic per que aquest els pugui veure amb detall abans de trobar-los al carrer ja ballant, on a vegades sol ser més difícil poder-los contemplar quiets. Just començat l’any 2014 la premsa ja s’havia fet ressò dels nous gegants i aquests estaven exposats al vestíbul de l’Ajuntament per que tots els maonesos i visitants els poguessin contemplar.
Les opinions no van tardar en arribar i la aprovació seria generalitzada, i a les felicitacions que van arribar per part dels que els van poder contemplar i tocar s’hi van sumar les de persones afeccionades al mon geganter, que des de les illes veïnes i també des de la península els havien pogut conèixer veient-los a la xarxa.
Amb el projecte dels Reis Mags Gegants de Maó enllestit, culminava un projecte que simplement donaria pas a nous projectes, en els que mentre no hi falti lo més important, que és la il·lusió, els membres del taller de la Colla de Geganters de Maó podran seguir treballant en el que hem anomenat en l’encapçalament d’aquest bloc com a “Il·lusions que són Gegants”





No hay comentarios:

Publicar un comentario