La Casa on les il·lusions són gegants

La Casa on les il·lusions són gegants

domingo, 22 de junio de 2014

Arriben els Gegants de sa Casa d'es Poble

Mes de Septembre 1997
A l’any 1997 el mon geganter a l’illa de Menorca estava en un procés de maduració. Ja feia alguns anys que aquelles velles figures, orfes durant dècades (a excepció dels dies que duraven les festes de cada poble) de persones que se n’encarreguessin de tenir-les sempre aclarides i a punt per a ballar, havien conegut a grups de voluntaris que amb la denominació de “Colles de Geganters” lis havien donat una nova vida fins el moment desconeguda i fet que els gegants  assolissin un protagonisme desconegut fins el moment.
De fet al poc de la creació de la Colla de Geganters de Maó ja van existir varis projectes i propostes per a la creació d’una segona parella de gegants per a la ciutat. Aquesta arribaria durant les Festes de la Mare de Déu de Gràcia de l’any 1997, però  no com a uns nous gegants propietat de la Ciutat de Maó, censats en el patrimoni municipal, ho farien com els Gegants del Casal de Gent Gran “Sa Casa d’es Poble” però acompanyant sempre als Gegants de la Ciutat en Tomeu i na Guida i portats en totes les seves sortides per la Agrupació Gegantera de la Ciutat.

El projecte dels gegants del casal “Sa Casa d’es poble” seria el d’un taller coordinat pel monitor Kiko Murillo, ajudat per Nito Pons, en el que els mateixos socis del casal construirien els seus gegants.
Va ser més d’un any de feina, doncs les sessions dels tallers eren de poques hores setmanals fins que finalment a l’estiu de l’any 1997 els gegantons en Pere i na Gràcia ja eren acabats. Tot i així, donat que les persones que els havien construït no eren professionals en la matèria un cop les figures acabades i amb la intenció de que donessin la millor impressió possible van ser requerits els membres del grup de Geganters de Maó per a “acabar-les de pol·lir”. Aquelles figures no deixarien de ser de construcció casolana, doncs mai havien pretès ser altre cosa, però amb unes capes de macilla, pol·lït, i algun repàs en la estructura de les figures ben segur que  encara donaríem millor impressió.
Va ser durant aquell estiu de l’any 1997 quan els geganters Xiscu Mora i Miquel Villalonga van fer el mes d’agost a “sa casa d’es poble” i també ja durant aquell estiu, durant el pregó de Festes de la Mare de Déu de Gràcia quan els nous gegantons van ser presentats a la ciutat.
Hem inclòs la construcció d’aquestes figures en el present blog que parla del treball al taller de la Colla de Geganters, però no sense especificar que tot el treball el van fer els mateixos socis del casal, doncs és de justícia dir-ho i que la tasca dels geganters no va ser altre que alguns acabats quan les figures ja estaven pràcticament acabades.

No hay comentarios:

Publicar un comentario